Helma Verbakel

Zelf heeft Arjan in 2011 en 2012 met Ad6 meegedaan; respectievelijk 5 en 6 keer op een dag de Alpe op gefietst en nu wil hij mij zo’n zelfde ervaring laten beleven… De stichting 2 climb2raise is een bijzondere stichting met als visie dat het behalen van een sportieve prestatie positief effect heeft op de geestelijke en lichamelijke gezondheid en derhalve de kwaliteit van leven van een persoon met of na kanker. Het levert een positieve bijdrage aan een sneller fysiek herstel en aan de heropbouw van het vertrouwen in het lichaam.

Als geen ander weet ik hoe belangrijk onderzoek naar kanker is. Maar ook hoe belangrijk goed, gelukkig en gezond kunnen leven met kanker is. In 2006 liet mijn gezondheid me vreselijk in de steek. Ik kreeg 2 uitzaaiingen van een eerdere (verwijderde) melanoom in mijn lichaam! Na verwijdering van 2 tumoren ben ik met een chemokuur gestart (elke 3 weken 1 kuur). Helaas na 6 kuren kwamen de tumoren gewoon weer terug en de behandeling werd gestopt. Er was verder geen medicijn meer beschikbaar voor mij en we werden naar huis gestuurd met het meest verschrikkelijke nieuws. Er was niets meer aan te doen!

De enige mogelijkheid was om mee te doen aan een Fase I onderzoek. Bij een Fase I onderzoek is over het algemeen een beperkt aantal patiënten betrokken en men doet het in principe puur voor de wetenschap. Je kan alleen daar aan deelnemen als er geen standaardbehandeling (meer) voorhanden is. Een aantal mensen dat deelneemt aan fase I onderzoek doet dat om de strijd tegen de eigen ziekte te blijven voortzetten. De kans dat je zelf baat hebt bij de onderzochte behandeling is echter gering. Maar nu komt het: de resultaten zijn goed. Echt een wonder. Inmiddels ben ik wereldwijd de enige patiënt die al zo lang deze zware medicijnen gebruikt! De rest van de patiënten is inmiddels overleden of is gestopt vanwege de bijwerkingen.

Helaas heeft het ook een keerzijde. Door alle bijwerkingen (en geloof me, dat zijn er nogal wat) wordt mijn kwaliteit van leven ernstig beïnvloed. We zijn nu inmiddels 7 jaar verder en allesgaat redelijk goed. Ongelooflijk hoe dit remmende middel, wat ik dagelijks gebruik, nog steeds zijn werk doet! Opgeven is dus ook geen optie!

Ondanks de geweldige resultaten blijft de toekomst erg onzeker en is het maar de vraag hoelang mijn lichaam dit kan blijven volhouden. Wij blijven positief en proberen het met veel steun van familie en vrienden allemaal vol te houden! Opgeven is dus ECHT geen optie! Daarom wilde ik de berg op. En omdat dit solo voor mij helaas, vanwege alle bijwerkingen, en beperkte conditie, niet mogelijk was; zat ik achter op de tandem!

Groetjes Helma Verbakel